divendres, 17 de juny de 2011

Carta d'Stéphane Hessel als indignats de Barcelona, després dels aldarulls al Parlament

Aquests dies que no em toca més remei que fer repòs a casa -reconec que dimecres vaig tenir una sobre saturació de televisió i entre les imatges dels aldarulls a les portes del Parlament i l'Ana Obregón en banyador- em passava pel cap part del discurs que en Tresserras va fer durant l'acte de cloenda de campanya per a les eleccions municipals de Cerdanyola. Va dir alguna cosa així, "la normalitat, no és notícia" (tot i que es referia als polítics, ja en parlaré més endavant, es mereix un post, és extrapolable). Segurament, el 99% dels indignats que estaven concentrats a les portes del Parlament, ho van fer de forma pacífica, però això no és notícia. Crec que Stéphane Hessel expressa molt bé en la seva carta el que molts de nosaltres pensem:

"Veient els esdeveniments que han tingut lloc davant del Parlament de Catalunya, a Barcelona, expresso el meu rebuig més ferm cap a qualsevol agressió, coacció, insult o actitud violenta utilitzada per grups minoritaris, aprofitant la pacífica onada d'indignació que ha recorregut les ciutats espanyoles des del dia 15 de maig.
Des del primer moment vaig deixar constància i reitero el meu suport als milers i milers de ciutadans espanyols que, sempre de manera pacífica, han manifestat la seva indignació davant d'una economia deshumanitzada i davant del dèficit democràtic de les nostres societats, i han passat de la indiferència al compromís pels valors profunds de la democràcia, sempre a través de vies pacífiques.

Considero, per tant, intolerable qualsevol intent de paralitzar les institucions de representació democràtica, així com la coacció de tot tipus exercida contra els representats de la voluntat popular. Això no té res a veure amb la resistència pacífica ni amb la legítima dissidència democràtica. Això no es pot tolerar, i no hem de permetre que alguns grups, des de dins o des de fora del moviment dels indignats, intentin aprofitar aquests fets per tal d'enterbolir el bon propòsit i les actituds majoritàries dels ciutadans que s'han movilitzat pacíficament durant les últimes setmanes a gairebé un centenar de poblacions espanyoles.

Sempre m'he manifestat a favor d'aprofundir en la democràcia, de la llibertat d'expressió i del respecte pels altres com a úniques vies per al progrés de les nostres societats. Desitjo que els indignats espanyols sàpiguen trobar, amb la mateixa actitud pacífica i dialogant amb què van irrompre en l'escena pública fa unes setmanes, el seu camí per seguir expressant aquest compromís cap al futur."


Stéphane Hessel