dijous, 17 de setembre de 2009

La llengua és una font de plaer.

Amb aquest títol tan suggerent en Màrius Serra feia una xerrada per a mestres la setmana passada a Sant Cugat.
"Cal jugar amb la llengua i buscar el plaer. El joc té mala premsa entre la societat i entre el món adult on cal ser seriós i rigoròs. Però jugar amb la llengua pot ser compatible i de fet, ho és, amb ser seriós i rigorós".
Crec que hem d'anar més enllà de les paraules d'en Màrius Serra. Aquesta idea d'unir joc i rigor és aplicable també a les matemàtiques, a les socials i a la resta de les àrees. Quan ensenyem als nostres alumnes les capacitats és fantàstic fer-ho al pati i jugar amb l'aigua i amb ampolles de diferents capacitats i buidar i omplir, així relacionen que dues ampolles de mig litre en fan un, per exemple. Per aprendre les comarques i capital comarcal de Catalunya podem tornar a sortir al pati i jugar amb una pilota, qui la llença diu una comarca i qui la rep diu la seva capital, per aprendre les taules de multiplicar es pot motivar als nens a aprendre-les perquè poden ser una contrasenya per entrar a classe i, per dividir es pot jugar a cartes, així es treballa el quocient, el dividend, el residu,... Hi ha res millor que veure com un nen aprèn divertint-se i gaudint? Els mestres i les mestres hem de ser creatius i crear situacions de joc a l'aula per a motivar als nostres alumnes.
No només hem de jugar amb la llengua i obtenir plaer amb la llengua. Hem d'unir el joc a la nostra vida i obtenir plaer en tot allò que fem.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Mira que es podrien fer frases de doble sentit amb el titol del teu comentari. Es intel.ligent ensenyar jugant, però la veritable filosofia de vida es la recerca del plaer en tot allò que fem, sigui el que sigui. El plaer es l'aigua que fa moure el moli de la nostra vida. El plaer mai es fisic. El plaer dona ordres de repetició, ganes de repetició, en el fons ganes de fer coses i de viure.
Colombo

Helena Solà ha dit...

El sabi és aquell qui sap ser feliç.
De totes maneres també hi ha plaers físics i si no, fes-hi un cop d'ull: plaerspelpaladar.blogspot.com

Salut!