diumenge, 16 d’agost de 2009

La maternitat d'Elna i l'amnèsia induïda del nostre país.

Aquest estiu i aprofitant uns dies de vacances a l'Empordà, no m'he pogut estar d'acostar-me a Elna a visitar la maternitat on l'Elisabeth Eidenbenz va ajudar a les embarassades catalanes a donar allum en unes condicions dignes i va salvar d'una mort segura als seus nadons. Ja fa uns mesos vaig explicar la història de la maternitat d'Elna al blog.

La visita em va deixar un regust agredolç. Les imatges no deixen indiferent, n'hi ha de ben tendres, però n'hi ha de colpidores. No em trec del cap les imatges dels nadons esquelètics que l'Elisabeth va rescatar dels camps i els va salvar. També em va impactar la foto d'una mestra republicana molt implicada políticament i que va haver de fugir, com tantes i tantes dones.

Mentre anava recorrent les diferents sales de la maternitat, el subconscient em va portar al camp de concentració de Dachau, camp d'extermini nazi que vaig visitar quan tenia 10 anys. No em van impactar els forns, ni les dutxes de gas, em van impactar les imatges de la gent que sobrevivia en el camp. Aquelles imatges em van quedar gravades a la retina. Seria impossible per a mi discernir entre les fotos dels exiliats catalans i els supervivents de Dachau.

He estudiat E.G.B., B.U.P. i C.O.U. a Catalunya i mai, he treballat la guerra civil espanyola. No vaig saber de l'existència d'aquesta maternitat fins fa dos anys i gràcies a una exposició a l'ateneu de Cerdanyola.
Els continguts d'història de primer de B.U.P. a C.O.U. han estat: paleolític, neolític, Islam, Grècia, Roma, Edat mitjana, geografia i demografia, los visigodos, Al-andalus, los reyes católicos (la professora feia les classes en castellà), Mª Cristina i algun rei més, la revolució francesa, industrial i russa, la primera guerra mundial i suposo que em descuido d'algun contingut més.

Desconec el currículum de l'ESO i del Batxillerat actuals, però espero que aquest capítol recent de la nostra història hi aparegui. Em sembla molt greu que l'educació formal d'aquest país no inclogui la seva història. I "algú" va decidir que era més important los reyes católicos que la guerra civil espanyola que van patir els nostres avis. I aquest "algú", tot i que d'un altre color, anys més tard va retirar la filosofia, perquè total, per què pensar?

I no, no penso que sigui amnèsia, la selecció dels continguts dels aprenentatges han estat molt pensats i és per això que trobo que atempta contra els drets de les persones a conèixer la seva pròpia història. I això fa que com jo, milers d'estudiants catalans nascuts en democràcia, no en sabem res de la nostra història, ni recent ni llunyana. Res de res de la història de Catalunya. Al menys a nivell formal.

1 comentari:

Anònim ha dit...

http://www.anoiadiari.cat/noticia/la-maternitat-d-elna-arriba-al-teatre-de-l-ateneu