dimecres, 26 de novembre de 2008

Groenlàndia té la independència 300 anys després.

Ahir els groenlandesos varen votar el seu Estatut que va sortir aprovat pel 75% dels vots. Cal dir que el referèndum va ser consultiu i que cal esperar a que els parlaments de Dinamarca i Groenlàndia els aprovin, tot i que es preveu que serà així.
Després de pertànyer durant tres segles a Dinamarca, finalment han aconseguit la independència, parcialment, ja que la reina danesa seguirà sent la cap de l’Estat i Dinamarca seguirà tenint les competències en algunes àreas. Tot i així, assumiran competències plenes en diferents matèries com la policial, judicial, fronteres, espai aeri,... i el groenlandès serà la única llengua oficial.
Per a arribar aquest punt, s’ha fet un treball previ que ha durat anys, també cal dir que Groenlàndia serà autosuficient ja que té unes reserves de cru que s’estima que estan al voltant de la meitat de les que té Aràbia Saudí.
Pel que fa a Catalunya, hem de treballar per tal d’enfortir l’economia. Hem de millorar la comunicació, modernitzant ports i aeroports, cal augmentar els destins i fer més vols directes, cal reforçar la xarxa ferroviària, tant, els serveis de rodalies com els trajectes de llarg recorregut. És imprescindible donar eines i tot tipus de facilitats a les empreses catalanes per a que puguin obrir-se mercat a la resta del món. Hem de facilitar la implantació d’empreses estrangeres. Cal invertir en investigació, educació i benestar social. Tenim molta feina a fer abans d’independitzar-nos i hem de tenir sempre present que tenim a Espanya posant-nos pals a les rodes (l’Estatut, rodalies, aeroport del Prat,...).

2 comentaris:

Anònim ha dit...

les propostes que fas no són possibles,justament és al revés hem de sortir del seu país ben aviat, d'una forma decidida estan acabant amb la nostra economia i amb la nostra identitat, el deficit fiscal està estrangulant Catalunya, mentrestant no paren d'invertir al seu país amb els nostres diners.
Aquest model no funciona hem de sortir i aviat o serà tard.
Llengua, cultura, país !!!!

Anònim ha dit...

una mica de mandra... que passa amb el proper article (post)?