dissabte, 9 de gener de 2010

España = "paela", toros, sangria, siesta, fiesta... (part I)
Al 1998 vaig participar en unes jornades a la Universitat de Saint Luke's a Exeter, Anglaterra, com a representat de la UAB. Van participar en aquestes jornades sis universitats de cinc països europeus: França, Anglaterra, Dinamarca, Suècia i Catalunya.
El primer dia vam fer un exercici que consistia en omplir una cartolina tamany DIN-A-3 on col.locavem un país dels participants en les jornades i havíem d'escriure de manera esquemàtica, tipus mapa de claus, què en sabíem. I això havíem de repetir-ho amb tots els països participants. En acabar, se li donava a cada país la seva cartolina i ho llegien en veu alta.
A les "nostres" cartolines, on hi havia Spain, les van omplir amb: paela, toros, sangria, siesta, fiesta i flamenc -i què dur que és ser català-. Els camells i el desert em van sobtar. Però el "tomorrow" que ens van posar el danesos em va fer preguntar sobre el significat. Que van aclarir-me sense cap inconvenient. I es veu que a Espanya, el país veí, tot es deixa per a l'endemà. I no crec que haguessin llegit a Larra.

Com que m'ensumava que la cosa podia anar per aquí, vaig preparar una projecció de diapositives amb imatges dels Pirineus, el Montseny, Montserrat, la Costa Brava, art romànic i gòtic, el modernisme de Gaudí,... algú em va preguntar estranyat com és que teníem boscos i on era el desert.

Aquesta setmana s'ha entrat una ILP al Parlament de Catalunya per abolir d'una vegada per totes les curses de braus, "las corridas". Encara han de passar uns mesos per a que aquesta abolició sigui un fet, però el primer pas està fet.
Pagar per veure com maten a un animal és una cosa que mai he entès. I l'argument de les tradicions el trobo absurd, sobretot quan es tracta d'una tradició que tortura i mata un animal tot fent-ne un espectacle.

Aquesta setmana també hem sabut que turisme de Catalunya patrocinarà a l'equip de rugbi de Perpinyà la USAP. S'espera que la USAP promocioni Catalunya pel territori francès però també per Europa a través de la participació a la HCup.

CATALONIA IS NOT SPAIN.