dilluns, 23 de novembre de 2009

ERC Cerdanyola demana un referèndum per decidir sobre el futur dels abocadors

Al 1992 la ONU va celebrar a Rio de Janeiro ( Brasil ) una gran conferència mundial sobre medi ambient i desenvolupament que, entre d'altres coses, significà el tret de sortida per a múltiples projectes internacionals.

Mitjançant una extensa declaració es van establir els principis rectors del desenvolupament sostenible i per fi, les qüestions relacionades amb el medi ambient van situar-se al centre del debat mundial. El desè principi de l'esmentada declaració fixava que la millor manera de tractar les qüestions ambientals era amb la participació de tota la ciutadania interessada, en l'àmbit corresponent, garantint l'accés a la informació i la capacitat d'intervenir en els processos de decisió.

Si juguem tots, el medi ambient guanya. Si les decisions es prenen als despatxos, el medi ambient surt perdent i això és justament el que durant molts anys ha passat a la nostra ciutat.

No s'ha donat l'adequada publicitat a les informacions fonamentals, l'ajuntament mai ens ha parlat a les clares dels seus projectes i la incompetència en la gestió s'ha tapat darrere polítiques de desenvolupament que no han fet de Cerdanyola del Vallès una ciutat millor per a les persones que hi vivim. Això sí, cada cop som més i la pressió sobre els nostres espais naturals també és major.

Aquesta dinàmica s'ha d'acabar i és important que tornem la paraula als ciutadans. L'esquema de la democràcia limitada a quatre anys de legislatura i una oferta de partits decebedora no ens serveix, forma part d'una manera d'entendre la democràcia i la convivència que ha de fonamentar-se en un model molt més extens.

Durant l'any 2009 a Sant Celoni ( Vallès Oriental ) va celebrar-se un referèndum amb l'objectiu de que els ciutadans decidissin de manera vinculant si volien la construcció d'una ARE ( Àrea Residencial Estratègica ) que destruiria un paratge natural i incrementaria de manera molt important el volum de la població. La ciutadania va parlar i aquest projecte no tirarà endavant. El Medi Ambient va sortir guanyant i s'ha generat un precedent molt important a nivell català que no podem obviar.

Des de la Secció Local d'Esquerra de Cerdanyola del Vallès ens comprometem a impulsar referèndums vinculants amb els que la ciutadania pugui expressar el seu parer respecte a les qüestions que afectin al patrimoni més important que tenim, el Medi Ambient.

Comencem per demanar al govern municipal que enceti un debat seriós amb els agents socials i partits polítics per plantejar un procés participatiu on s'informi objectivament als ciutadans sobre quina és la situació real dels abocadors a la Plana del Castell i es plantegin les possibles vies d'actuació per tal que la ciutadania decideixi.

Entenem que l'actual govern municipal, configurat en exclusiva per representants d'ICV-EUiA no hauria de tenir majors problemes en impulsar un procés participatiu vinculant on es tracti als ciutadans com a adults i s'enriqueixi la democràcia participativa. La nostra proposta encaixa plenament amb els continguts programàtics d'aquesta marca política i volem recolzar-los amb l'oferiment de participar activament en la confecció i execució d'aquest tipus de polítiques.

En conseqüència, la nostra secció local presentarà una moció a la propera sessió plenària de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès amb l'objectiu d'exposar els anteriors punts de vista i plantejar la proposta concreta d'organitzar un referèndum vinculant sobre el futur de la Plana del Castell.