diumenge, 6 de setembre de 2009

L'amor marca la nostra vida i la nostra història.

Almodis de la Marca va néixer a França però es desconeix la data exacta, tot i que va ser cap als voltants de l'any 1.020. Filla de nobles, va destacar ràpidament per la seva bellesa però també per la seva intel.ligència i pel seu caràcter, la qual cosa va propiciar que els pares la casessin de molt jove, massa, amb un cosí seu. Aquell matrimoni durà dos anys i el Papa el va anul.lar per consanguinitat. Poc després la varen casar amb Ponç de Llenguadoc, un home força més gran que ella, ric i poderós amb qui tingué tres fills. Ponç era molt religiós i estava molt influenciat per la cultura austera dels càtars.

En aquest escenari, Ramón Berenguer I, comte de Barcelona, casat en segones núpcies i amb un fill de la primera dona, s'allotjà a casa d'Almodis i Ponç. Es diu que en aquell mateix sopar tant Almodis com Ramón Berenguer mostraren els seus encants i es van seduir mútuament. Aquella mateixa nit varen compartir llit. Abans del trenc de l'alba, ambdós amants fugiren cap a Barcelona. Hi ha qui els anomena Paris i Helena. Quan Ponç s'adonà del que havia succeït, va ordenar perseguir-los però va fer tard. En un primer moment hi va haver un aixecament al Llenguadoc per la indignació davant del "segrest" d'Almodis, però Ponç va pensar que s'havia lliurat d'una dona massa carnal. En aquella època els homes repudiaven a les dones per carnals o per castes. O segurament, per a qualsevol altra cosa...

En arribar a Barcelona, "Paris" repudià a la seva dona, doncs ell era casat i es casà amb "Helena". Amb aquest matrimoni, el comtat de Barcelona adquirí els drets sobre el comtat de Carcassona.
Almodis, amb el seu tarannà i com no podia ser d'altra manera, va governar al costat del seu marit. Van passar dos anys fins que van solventar diversos conflictes amb els sarraïns, l'esglèsia,... aleshores Almodis donà a llum a dos fills bessons. Ramón Berenguer i Berenguer Ramón. Almodis va fer tots els possibles per a que els seus fills en fossin els hereus enlloc del primogènit. La qual cosa la portà a que en Pere Ramón, el primogènit, l'escanyés fins a la mort el 1.071.

Almodis reposa a la catedral de Barcelona. I a pocs metres, està el Palau Reial on varen viure. Actualment obert al públic ja que és un museu i per tant es pot visitar.
Qui vulgui entrar a la catedral ha de tenir en compte dues coses, la primera és l'horari de misses, ja que tanquen l'accés a una part de la catedral i per tant no es pot accedir a la tomba d'Almodis. La segona cosa important és que cal anar amb l'espatlla tapada, no es pot entrar amb samarreta sense mànigues ja que és del tot indecorós. La qual cosa em porta a una curiosa associació d'idees i és que l'actual Papa va voler tapar fa anys un gran escàndol de pederastia amb diversos capellans implicats i també em va fer pensar sobre aquell affair sobre l'excumulgació d'uns pares al practicar un abortament a la seva filla de tan sols nou anys, embarassada després d'una violació. Al violador no el van excomulgar, per això.

2 comentaris:

RICARD ha dit...

I POTSER LA TERCERA ÉS QUE S'HA DE PAGAR PER ENTRAR, HOME EN SEMBLA UN DETALL IMPORTANT

Helena Solà ha dit...

Hola Ricard,

vaig entrar ahir mateix a la catedral i al Palau Reial (al pati) i no vaig haver de pagar res. Suposo que per a visitar-lo si s'ha de pagar.