dilluns, 24 de novembre de 2008

Els Innus, el Tibet canadenc.

Els Innus són un poble indi que fa milers d’anys que viuen als boscos situats a l’est de Canadà. Els Innus tenen els seus deus, la seva pròpia llengua, la seva cultura, les seves tradicions,… com qualsevol altre poble. Ja fa alguns anys que els canadencs, Estat i Església, van retallant els seus drets fins a arribar a la dècada del 60, on Estat i Església s’imposen de manera implacable al poble Innu per tal d’aniquilar-lo. Els fan fora de les seves terres i els prohibeixen la caça, principal font d’aliment d’aquest poble. Els recoloquen en unes reserves i els construeixen un barri gris i prefabricat, sense serveis, però això si, l’Esglèsia que no falti, mentres que construeixen embassaments i centrals elèctriques per a abastir els E.E.U.U. en els boscos on han habitat durant milers d’anys.
Tristament, la història no acaba aquí. Varen agafar les criatures i les varen separar de les seves famílies, les tenien en internats durant anys i quan ja s’havien convertit en quebequesos i quebequeses, oblidant la seva pròpia cultura, els tornaven a les famílies. Pares i fills no es reconeixien i tampoc s’entenien, ja que els infants, ja adolescents, havien oblidat la seva pròpia llengua. Aquests joves han patit i segueixen patint el rebuig per part de la seva pròpia gent. No és d’estranyar que la majoria caiguin en les drogues i l’alcohol. De fet, el poble Innu, té la taxa de suïcidis més alta de tot el món.
He volgut estrenar el meu blog amb aquesta denúncia i des d’aqui i fins on arribi, donar a conèixer la situació del poble Innu, que malviu i sobreviu.

6 comentaris:

Jordi ha dit...

Benvinguda!
interessant, l'article. Et seguiré, tal i com intento fer-ho amb la resta de blocaires.
Una abraçada,
Jordi

núria ha dit...

què bé!
benvinguda!!!!!!!!!!!!!

Enric ha dit...

Felicitats per aquest nou espai!

Anònim ha dit...

Felicitats pel bloc, Helena! segur que serà variat i interessant... me'l poso als favorits i l'aniré mirant sovint. Una abraçada!

Anònim ha dit...

Així m'agrada, que et busquis mes feina.
T'anirem seguint per veure que ens expliques. Felicitats pel nou blog.

Isaac Gomez.

Helena Solà ha dit...

Gràcies a tots! Espero que sigui ben interessant.